Facebook, Inc. is een Amerikaans bedrijf voor sociale media en technologie, gevestigd in Menlo Park, Californië. Het werd opgericht door Mark Zuckerberg, samen met medestudenten van het Harvard College en kamergenoten Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz en Chris Hughes, oorspronkelijk als TheFacebook.com – de huidige Facebook, een populaire wereldwijde sociale netwerkwebsite. Facebook is een van ’s werelds meest waardevolle bedrijven. Het wordt beschouwd als een van de Big Five-technologiebedrijven, samen met Microsoft, Amazon, Apple en Google.
Facebook biedt andere producten en diensten aan. Het verwierf Instagram, WhatsApp en Oculus en ontwikkelde onafhankelijk Facebook Messenger, Facebook Watch en Facebook Portal.
Geschiedenis
Facebook heeft op 1 februari 2012 een eerste openbare aanbieding (IPO) ingediend. In het voorlopige prospectus stond dat het bedrijf $ 5 miljard wilde ophalen. Het document kondigde aan dat het bedrijf 845 miljoen actieve maandelijkse gebruikers had en dat de website 2,7 miljard dagelijkse likes en reacties bevatte. Na de IPO zou Zuckerberg een eigendomsaandeel van 22% in Facebook behouden en 57% van de stemgerechtigde aandelen bezitten.
Underwriters waardeerden de aandelen elk op $ 38, wat het bedrijf op $ 104 miljard waardeerde, de grootste waardering tot nu toe voor een nieuw beursgenoteerd bedrijf. Op 16 mei, een dag voor de IPO, kondigde Facebook aan dat het vanwege de grote vraag 25% meer aandelen zou verkopen dan oorspronkelijk gepland. De IPO haalde $ 16 miljard op, waarmee het de derde grootste in de Amerikaanse geschiedenis is (net voor AT&T Wireless en achter alleen General Motors en Visa). De aandelenkoers gaf het bedrijf een hogere marktkapitalisatie dan alle, behalve een paar Amerikaanse bedrijven – die zwaargewichten overtreffen zoals Amazon, McDonald’s, Disney en Kraft Foods – en maakte de aandelen van Zuckerberg $ 19 miljard waard. The New York Times verklaarde dat het aanbod vragen over de moeilijkheden van Facebook om adverteerders aan te trekken, overwon om het bedrijf te veranderen in een “must-own stock”. Jimmy Lee van JPMorgan Chase omschreef het als “the next great blue-chip”. Schrijvers van TechCrunch waren daarentegen sceptisch en stelden: “Dat is een groot veelvoud om waar te maken, en Facebook zal waarschijnlijk gedurfde nieuwe inkomstenstromen moeten toevoegen om de gigantische waardering te rechtvaardigen”.
De handel in de aandelen, die begon op 18 mei, werd die dag vertraagd vanwege technische problemen met de NASDAQ-beurs. Het aandeel worstelde het grootste deel van de dag om boven de IPO-prijs te blijven, waardoor verzekeraars gedwongen werden aandelen in te kopen om de prijs te ondersteunen. Bij sluiting van de bel werden de aandelen gewaardeerd op $ 38,23, slechts $ 0,23 boven de IPO-prijs en een daling van $ 3,82 ten opzichte van de openingsbelwaarde. De opening werd door de financiële pers breed omschreven als een teleurstelling. Het aandeel vestigde echter een nieuw record voor het handelsvolume van een IPO. Op 25 mei 2012 sloot het aandeel zijn eerste volledige handelsweek af op $ 31,91, een daling van 16,5%.
Op 22 mei 2012 kondigden toezichthouders van Wall Street’s Financial Industry Regulatory Authority aan dat ze begonnen waren met het onderzoeken of banken die Facebook onderschreven, alleen ten onrechte informatie hadden gedeeld met geselecteerde klanten en niet met het grote publiek. De staatssecretaris van Massachusetts, William Galvin, had Morgan Stanley gedagvaard over dezelfde kwestie. De beschuldigingen veroorzaakten “woede” bij sommige investeerders en leidden tot de onmiddellijke indiening van verschillende rechtszaken, waaronder een class action-procedure die meer dan $ 2,5 miljard aan verliezen claimde als gevolg van de IPO. Bloomberg schatte dat particuliere beleggers sinds hun debuut ongeveer $ 630 miljoen op Facebook-aandelen hebben verloren.
Standard & Poor’s heeft Facebook, Inc. op 21 december 2013 toegevoegd aan de S&P 500-index.
Op 2 mei 2014 kondigde Zuckerberg aan dat het bedrijf zijn interne motto zou veranderen van “Snel bewegen en dingen breken” naar “Snel bewegen met stabiele infrastructuur”. Het eerdere motto was beschreven als Zuckerbergs “belangrijkste richtlijn voor zijn ontwikkelaars en team” in een interview in 2009 in Business Insider, waarin hij ook zei: “Tenzij je dingen breekt, beweeg je niet snel genoeg.”
In mei 2019 richtte Facebook Libra Networks op, naar verluidt om hun eigen stablecoin-cryptocurrency te ontwikkelen. In recente ontwikkelingen is gemeld dat Libra wordt ondersteund door financiële bedrijven zoals Visa, Mastercard, PayPal en Uber. Het consortium van bedrijven zal naar verwachting elk $ 10 miljoen bijeenbrengen om de lancering van de cryptocurrency-munt genaamd Libra te financieren.
Fusies en overnames
Zie Lijst van fusies en overnames door Facebook voor een uitgebreidere lijst.
Gedurende haar bestaan heeft Facebook meerdere bedrijven overgenomen (vaak geïdentificeerd als acquisities van talent).
Een van de eerste grote overnames was in april 2012, toen Facebook Instagram verwierf voor ongeveer US $ 1 miljard in contanten en aandelen.
In oktober 2013 nam Facebook Onavo over, een Israëlisch bedrijf voor mobiele webanalyse.
In februari 2014 kondigde Facebook aan dat het een mobiel berichtenbedrijf WhatsApp zou kopen voor 19 miljard dollar in contanten en aandelen. Later dat jaar kocht Facebook Oculus VR voor $ 2,3 miljard in voorraad en contant geld, dat in 2016 zijn eerste virtual reality-headset voor consumenten uitbracht.
Eind juli 2019 kondigde het bedrijf aan dat het onder antitrustonderzoek stond van de Federal Trade Commission.
Eind november 2019 kondigde Facebook de overname aan van game-ontwikkelaar Beat Games, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een van de populairste VR-titels van het jaar, Beat Saber.
Lobbyen
In 2019 besteedde Facebook $ 16,7 miljoen aan lobbyen en had een team van 71 lobbyisten, een stijging van $ 12,6 miljoen en 51 lobbyisten in 2018.