Mark Elliot Zuckerberg (geboren 14 mei 1984) is een Amerikaanse internetondernemer en filantroop. Hij was mede-oprichter van Facebook, Inc. en is de voorzitter, CEO en controlerende aandeelhouder. Hij was ook mede-oprichter en is bestuurslid van het ontwikkelingsproject Breakthrough Starshot voor zonne-zeilen.
Zuckerberg, geboren in White Plains, New York, woonde de Harvard University bij, waar hij op 4 februari 2004 vanuit zijn slaapzaal de Facebook sociale netwerkdienst lanceerde, samen met kamergenoten Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz en Chris Hughes. Oorspronkelijk werd de site gelanceerd om universiteitscampussen te selecteren, maar de site breidde zich snel en uiteindelijk ook buiten de hogescholen uit en bereikte in 2012 een miljard gebruikers. Zuckerberg bracht het bedrijf in mei 2012 met meerderheid van de aandelen naar de beurs. Zijn nettowaarde wordt geschat op bijna $ 82 miljard vanaf februari 2019, en stijgt het afgelopen jaar met het aandeel Facebook als geheel. In 2007, op 23-jarige leeftijd, werd hij de jongste selfmade miljardair ter wereld. Vanaf 2019 is hij de enige persoon onder de 50 in de Forbes tien rijkste mensenlijst, en de enige onder de 40 in de Top 20 miljardairslijst.
Sinds 2010 heeft Time Magazine Zuckerberg uitgeroepen tot een van de 100 rijkste en meest invloedrijke mensen ter wereld als onderdeel van de Persoon van het Jaar-prijs. In december 2016 stond Zuckerberg op de 10e plaats op de Forbes-lijst van ’s werelds meest krachtige mensen.
Vroege leven
Zuckerberg werd geboren op 14 mei 1984 in White Plains, New York. Zijn ouders zijn Karen (née Kempner), een psychiater, en Edward Zuckerberg, een tandarts. Hij en zijn drie zussen, Randi, Donna en Arielle, werden opgevoed in Dobbs Ferry, New York, een klein dorpje in Westchester County, ongeveer 34 kilometer ten noorden van Midtown Manhattan. Zuckerberg groeide op in een Joods hervormingsgezin en zijn voorouders kwamen uit Duitsland, Oostenrijk en Polen. Hij had een bar mitswa met een Star Wars-thema toen hij 13 werd.
Op Ardsley High School blonk Zuckerberg uit in klassen. Na twee jaar stapte hij over naar de privéschool Phillips Exeter Academy, waar hij prijzen won in wiskunde, astronomie, natuurkunde en klassieke studies. In zijn jeugd bezocht hij ook het Johns Hopkins Center for Talented Youth zomerkamp. Op zijn universiteitsaanvraag verklaarde Zuckerberg dat hij Frans, Hebreeuws, Latijn en Oudgrieks kon lezen en schrijven. Hij was aanvoerder van het schermteam.
Software ontwikkelaar
Vroege jaren
Zuckerberg begon op de middelbare school computers te gebruiken en software te schrijven. Zijn vader leerde hem Atari BASIC Programming in de jaren 1990, en later huurde hij softwareontwikkelaar David Newman in om hem privé les te geven. Zuckerberg volgde een masteropleiding in het vak aan het Mercy College in de buurt van zijn huis terwijl hij nog op de middelbare school zat. In één programma, omdat de tandartspraktijk van zijn vader vanuit hun huis werd bediend, bouwde hij een softwareprogramma genaamd “ZuckNet” waarmee alle computers tussen het huis en de tandartspraktijk met elkaar konden communiceren. Het wordt beschouwd als een “primitieve” versie van AOL’s Instant Messenger, die het volgende jaar uitkwam.
Volgens schrijver Jose Antonio Vargas “speelden sommige kinderen computerspelletjes. Mark heeft ze gemaakt.” Zuckerberg zelf herinnert zich deze periode: “Ik had een stel vrienden die artiesten waren. Ze kwamen langs, tekenden dingen en ik bouwde er een spel van.” Vargas merkt op dat Zuckerberg echter geen typische “geek-klutz” was, aangezien hij later aanvoerder werd van zijn schermschoolteam en een klassiek diploma behaalde. Sean Parker, mede-oprichter van Napster, een goede vriend, merkt op dat Zuckerberg “echt van Griekse odyssee en al dat soort dingen hield”, en herinnert zich hoe hij ooit regels citeerde uit het Romeinse epische gedicht Aeneid, door Virgil, tijdens een Facebook-productconferentie.
Tijdens de middelbare schooljaren van Zuckerberg werkte hij onder de bedrijfsnaam Intelligent Media Group om een muziekspeler te bouwen, de Synapse Media Player. Het apparaat gebruikte machine learning om de luistergewoonten van de gebruiker te leren, die op Slashdot werd gepost en een score van 3 op 5 kreeg van PC Magazine.
College jaren
Vargas merkte op dat tegen de tijd dat Zuckerberg lessen aan Harvard begon, hij al een “reputatie als programmeerwonder” had verworven. Hij studeerde psychologie en informatica en behoorde tot Alpha Epsilon Pi en Kirkland House. In zijn tweede jaar schreef hij een programma dat hij CourseMatch noemde, waarmee gebruikers beslissingen konden nemen over de klas op basis van de keuzes van andere studenten en hen ook konden helpen studiegroepen te vormen. Korte tijd later creëerde hij een ander programma dat hij aanvankelijk Facemash noemde, waarmee studenten de mooiste persoon konden kiezen uit een keuze aan foto’s. Volgens Arie Hasit, destijds kamergenoot van Zuckerberg, “bouwde hij de site voor de lol”.
De site ging een weekend omhoog, maar maandagochtend sloot het college de site af, omdat de populariteit ervan een van de netwerkswitches van Harvard had overweldigd en de toegang tot internet voor studenten was verhinderd. Daarnaast klaagden veel studenten dat hun foto’s zonder toestemming werden gebruikt. Zuckerberg verontschuldigde zich publiekelijk en de studentenkrant publiceerde artikelen waarin stond dat zijn site ‘volkomen ongepast’ was.
Het volgende semester, in januari 2004, begon Zuckerberg met het schrijven van code voor een nieuwe website. Op 4 februari 2004 lanceerde Zuckerberg “Thefacebook”, oorspronkelijk te vinden op thefacebook.com.
Zes dagen na de lancering beschuldigden drie Harvard-senioren, Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss en Divya Narendra, Zuckerberg ervan hen opzettelijk te hebben misleid door te geloven dat hij hen zou helpen een sociaal netwerk op te bouwen genaamd HarvardConnection.com, terwijl hij in plaats daarvan hun ideeën gebruikte om bouw een concurrerend product. De drie klaagden bij The Harvard Crimson en de krant begon daarop een onderzoek.
Na de officiële lancering van het Facebook-platform voor sociale media hebben de drie een rechtszaak aangespannen tegen Zuckerberg die tot een schikking heeft geleid. De overeengekomen schikking was voor 1,2 miljoen Facebook-aandelen.
Zuckerberg verliet Harvard in zijn tweede jaar om zijn project te voltooien.
Op 28 mei 2017 ontving Zuckerberg een eredoctoraat van Harvard.