Ga naar de inhoud

Wat is Instagram?

Instagram is een Amerikaanse sociale netwerkdienst voor foto’s en video’s die eigendom is van Facebook, Inc. Het is gemaakt door Kevin Systrom en Mike Krieger en is in oktober 2010 gelanceerd op iOS. Een versie voor Android-apparaten werd uitgebracht in april 2012, gevolgd door een website-interface met beperkte functionaliteit in november 2012, een Fire OS-app op 15 juni 2014 en een app voor Windows 10-tablets en computers in oktober 2016. Met de app kunnen gebruikers upload foto’s en video’s, die kunnen worden bewerkt met filters en georganiseerd met tags en locatiegegevens. Berichten kunnen openbaar worden gedeeld of met vooraf goedgekeurde volgers. Gebruikers kunnen door de inhoud van andere gebruikers bladeren op tags en locaties en trending content bekijken. Gebruikers kunnen foto’s leuk vinden en andere gebruikers volgen om hun inhoud aan een feed toe te voegen.

Instagram mobiel

Instagram onderscheidde zich oorspronkelijk door alleen inhoud toe te staan ​​in een vierkante (1: 1) beeldverhouding met 640 pixels om overeen te komen met de weergavebreedte van de iPhone op dat moment. Deze beperkingen zijn in 2015 versoepeld, met een verhoging tot 1080 pixels. De dienst voegde ook berichtfuncties toe, de mogelijkheid om meerdere afbeeldingen of video’s in één bericht op te nemen, evenals “Verhalen” – vergelijkbaar met zijn belangrijkste concurrent Snapchat – waarmee gebruikers foto’s en video’s kunnen plaatsen in een opeenvolgende feed, met elk bericht toegankelijk voor anderen voor elk 24 uur. Vanaf januari 2019 wordt de functie Verhalen dagelijks gebruikt door 500 miljoen gebruikers.

Na de lancering in 2010 werd Instagram snel populair, met een miljoen geregistreerde gebruikers in twee maanden, 10 miljoen in een jaar en 1 miljard in mei 2019. In april 2012 verwierf Facebook de dienst voor ongeveer 1 miljard dollar in contanten en voorraad. In oktober 2015 waren er meer dan 40 miljard foto’s geüpload. Hoewel geprezen om zijn invloed, is Instagram het onderwerp geweest van kritiek, met name vanwege veranderingen in beleid en interface, beschuldigingen van censuur en illegale of ongepaste inhoud die door gebruikers is geüpload.

Vanaf maart 2020 is voetballer Cristiano Ronaldo de meest gevolgde persoon met meer dan 207 miljoen volgers, en de meest gevolgde vrouw is zangeres Ariana Grande met meer dan 177 miljoen volgers. Vanaf 14 januari 2019 is de meest geliefde foto op Instagram een ​​foto van een ei, gepost door het account @world_record_egg, gemaakt met als enig doel het vorige record van 18 miljoen likes op een Kylie Jenner-post te overtreffen. De foto heeft momenteel meer dan 54 miljoen likes. Instagram was de 4e meest gedownloade mobiele app van de jaren 2010.

Instagram begon met de ontwikkeling in San Francisco als Burbn, een mobiele check-in-app gemaakt door Kevin Systrom en Mike Krieger. Systrom en Krieger realiseerden zich dat Burbn te veel leek op Foursquare en richtten hun app opnieuw op het delen van foto’s, wat een populaire functie onder Burbn-gebruikers was geworden. Ze noemden de app Instagram, een samenvoeging van instant camera en telegram.