Ga naar de inhoud

Wat is WhatsApp?

WhatsApp Messenger of gewoon WhatsApp is een Amerikaanse freeware, platformonafhankelijke berichten- en Voice over IP (VoIP) -dienst die eigendom is van Facebook, Inc.

Whatsapp

Hiermee kunnen gebruikers tekstberichten en spraakberichten verzenden, spraak- en videogesprekken voeren en afbeeldingen en documenten delen , gebruikerslocaties en andere media. De clienttoepassing van WhatsApp draait op mobiele apparaten, maar is ook toegankelijk vanaf desktopcomputers, zolang het mobiele apparaat van de gebruiker verbonden blijft met internet terwijl ze de desktop-app gebruiken. De service vereist dat gebruikers een standaard mobiel nummer opgeven voor registratie bij de service. In januari 2018 bracht WhatsApp een zelfstandige zakelijke app uit, gericht op eigenaren van kleine bedrijven, WhatsApp Business genaamd, om bedrijven te laten communiceren met klanten die de standaard WhatsApp-client gebruiken.

De clienttoepassing is gemaakt door WhatsApp Inc. uit Mountain View, Californië, dat in februari 2014 door Facebook werd overgenomen voor ongeveer US $ 19,3 miljard. Het werd ’s werelds meest populaire berichtentoepassing in 2015 en heeft sinds februari 2020 meer dan 2 miljard gebruikers wereldwijd. Het is het belangrijkste middel geworden voor elektronische communicatie in meerdere landen en locaties, waaronder Latijns-Amerika, India, Pakistan en grote delen van Europa, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Frankrijk.

Platformondersteuning

Na maanden in bètafase, werd de officiële eerste release van WhatsApp in november 2009 gelanceerd, exclusief in de App Store voor iPhone. In januari 2010 is ondersteuning voor BlackBerry-smartphones toegevoegd; en vervolgens voor Symbian OS in mei 2010 en voor Android OS in augustus 2010. In augustus 2011 werd een bèta voor Nokia’s niet-smartphone OS Series 40 toegevoegd. Een maand later werd ondersteuning voor Windows Phone toegevoegd, gevolgd door BlackBerry 10 in maart 2013. In april 2015 werd ondersteuning voor Samsung’s Tizen OS toegevoegd. Onofficiële poorten, Wazapp en Yappari, zijn ook vrijgegeven voor respectievelijk de MeeGo-gebaseerde Nokia N9 en de Maemo-gebaseerde Nokia N900.

Het oudste apparaat waarop WhatsApp kon worden uitgevoerd, was de op Symbian gebaseerde Nokia N95 die in maart 2007 werd uitgebracht. (Vanaf juni 2017 is WhatsApp er niet meer mee compatibel.)

In augustus 2014 bracht WhatsApp een Android-update uit, met ondersteuning voor Android Wear-smartwatches.

In 2014 werd een niet-officiële open source-plug-in, whatsapp-purple, uitgebracht voor Pidgin, waarmee de XMPP werd geïmplementeerd en waarmee WhatsApp op pc’s met Microsoft Windows en Linux kon worden gebruikt. WhatsApp reageerde door telefoonnummers te blokkeren die de plug-in gebruikten.

Op 21 januari 2015 lanceerde WhatsApp WhatsApp Web, een browsergebaseerde webclient die kan worden gebruikt door te synchroniseren met de verbinding van een mobiel apparaat.

Op 26 februari 2016 kondigde WhatsApp aan dat ze de ondersteuning voor BlackBerry (inclusief BlackBerry 10), Series 40 en Symbian S60, evenals oudere versies van Android (2.2), Windows Phone (7.0) en iOS (6) zouden stopzetten, eind 2016. De ondersteuning voor BlackBerry, Series 40 en Symbian werd vervolgens verlengd tot 30 juni 2017. In juni 2017 werd de ondersteuning voor BlackBerry en Series 40 opnieuw verlengd tot eind 2017, terwijl Symbian werd geschrapt.

Ondersteuning voor BlackBerry en ouder (versie 8.0) Windows Phone en ouder (versie 6) iOS-apparaten zijn op 1 januari 2018 geschrapt, maar voor Nokia Series 40 verlengd tot december 2018. In juli 2018 werd aangekondigd dat WhatsApp binnenkort zou worden beschikbaar voor KaiOS-telefoons.

In oktober 2019 lanceerde WhatsApp officieel een nieuwe app-vergrendelingsfunctie voor vingerafdrukken voor Android-gebruikers.

WhatsApp Web

WhatsApp werd eind januari 2015 officieel beschikbaar gemaakt voor pc’s via een webclient, onder de naam WhatsApp Web, door een aankondiging van Koum op zijn Facebook-pagina: “Onze webclient is gewoon een verlengstuk van je telefoon: de webbrowser weerspiegelt gesprekken en berichten van uw mobiele apparaat – dit betekent dat al uw berichten nog steeds op uw telefoon staan ​​”. De handset van de WhatsApp-gebruiker moet nog steeds verbonden zijn met internet om de browsertoepassing te laten werken. Alle belangrijke desktopbrowsers worden ondersteund, behalve Internet Explorer. De gebruikersinterface van WhatsApp Web is gebaseerd op de standaard Android-interface.

Vanaf 21 januari 2015 was de desktopversie alleen beschikbaar voor Android-, BlackBerry- en Windows Phone-gebruikers. Later werd ook ondersteuning toegevoegd voor iOS, Nokia Series 40 en Nokia S60 (Symbian).

Er is een niet-officiële afgeleide ontwikkeld, WhatsAppTime genaamd, een standaard Win32-toepassing voor pc’s die meldingen ondersteunt via het systeemvak van Windows.

Er zijn vergelijkbare oplossingen voor macOS, zoals de open source ChitChat.

Microsoft Windows en Mac

Op 10 mei 2016 werd de berichtenservice geïntroduceerd voor zowel Microsoft Windows- als macOS-besturingssystemen. WhatsApp staat momenteel geen audio- of videogesprekken toe vanaf desktopbesturingssystemen. Net als bij het WhatsApp-webformaat, kan de app, die wordt gesynchroniseerd met het mobiele apparaat van een gebruiker, worden gedownload op de website. Het ondersteunt OS-versies van Windows 8 en OS X 10.10 en hoger.

Apple iPad

In 2019 deed een verhaal de ronde dat iPad-ondersteuning eraan kwam.

Vanaf maart 2020 draait WhatsApp echter niet op de Apple iPad. Vanaf de WhatsApp iOS-pagina (geopend in maart 2020): “WhatsApp is een telefonie-app, dus iPod en iPad zijn geen ondersteunde apparaten.”

iPad-gebruikers die naar WhatsApp zoeken, krijgen talloze externe klanten te zien. Verschillende topresultaten hebben namen en logo’s die lijken op WhatsApp zelf, en sommige gebruikers realiseren zich niet dat ze een externe client gebruiken. Helaas loopt het gebruik van externe klanten het risico voor de gebruiker dat hun telefoonnummer permanent wordt verbannen.